Förstå dina egna och andras behov när du samtalar och kommunicerar
När du kommunicerar med andra såsom dina närstående, kollegor, eller varför inte med en främling, kan du tillämpa så kallad empatisk kommunikation. Empatisk kommunikation är då vi inte bara talar med varandra, utan verkligen lyssnar och försöker förstå inte bara den andres perspektiv utan även vårt eget. En hjälp i detta kan vara att försöka förstå våra behov utifrån vår egen "behovstrappa". En sådan trappa kan grunda sig på Maslows berömda behovstrappa, men det kan vara nyttigt att göra vår egen behovstrappa och ställa frågor till oss själva såsom: "Vilka behov har jag och vad är viktigt för mig? Är det att ha fysisk trygghet? Är det att känna att jag att tillhör ett sammanhang? Är det att få respekt? Kanske att andra ska lyssna på mig och förstå mig på djupet?" Ta gärna en titt på Maslows behovstrappa (genom att googla den t ex), som i korthet består av de grundläggande fysiologiska behoven, följda av trygghet, gemenskap, självkänsla och självförverkligande.
Om du förstår dina egna behov vid din kommunikation med andra, blir det också lättare att förstå andras behov och på så vis kommunicera "jag ser dig och jag förstår dig". I till exempel parrelationer kan vi göra övningen att först för oss själva formulera våra behov och kanske skriva ner dem, och sedan dela dem med varandra. Medvetenheten om våra behov kan också vara till hjälp i föräldrarelationer.
Vid ett samtal kan du då vara uppmärksam på vad både den andre personen vill och behöver, men också du själv. Du kan vara medveten om frågor såsom "Vem är du? Vem är jag? Vart vill vi komma och vilka behov har vi? Hur kan vi bättre förstå varandra?" Vi kan då lättare uppnå en meningsfull kommunikation och på så vis främja närhet och förståelse inte bara inom familjen, utan även mellan människor i allmänhet.
Ett gigantiskt samhällsexperiment
Nästa gång du ser en tonåring “koppla bort” sin omgivning, skyll inte på tonåringen själv eller på “dagens ungdom”. Skyll på din egen blindhet - inför en politik där familjen och föräldrarna har förringats och där de offentliga institutionerna har satts i deras ställe, i det gigantiska samhällsexperiment som vi kallar “folkhemmet”.
Urban Skargren
Samhället - ett gudomligt uppdrag
Som kristna i dag hamnar vi lätt i den klassiska dikotomin mellan det andliga och det världsliga. I det andliga inryms gudstjänst, bön, bibelläsning, evangelisation med mera. Vårt tal inom denna del av livet handlar ofta om vår medmänskliga kärlek, vår karaktär och vårt tjänande.
I den “världsliga” delen av våra liv finns allt annat - jobb, skola, vård, fritid, ja allt vi gör utanför det kyrkliga livet. I denna del uttalar vi oss gärna om hur vi tycker att samhället ska se ut och hur politiken ska skötas. Detta medan vi i vår kristna gemenskap ofta avgränsar vårt samtal om “samhället” till moral och etik.
Urban Skargren
Lönar det sig att uppfostra barn?
Att uppfostra barn är en uppgift som ibland tycks lönlös. Vi säger till om en sak femtio gånger, kanske hundra gånger, ändå tycks inte barnen lära sig. Det kan till och med se ut som att det blir värre! Kom då ihåg att detta är helt normalt. Har du sagt till hundra gånger, så säg till en hundraförsta gång också! Ge inte upp! I sinom tid kommer du att se frukten. “Ja, men de är redan tonåringar, nästan vuxna, och jag ser ändå ingen frukt. Vad tjänar allt tjat till?”, kanske du säger. Vet då att frukten kan visa sig först när de blir vuxna och måste ta egna, oberoende beslut. Det kan till och med vara så att den visar sig först när de får egna barn! När de kommer med barnbarnen på besök, kan det hända att dina barn säger “Nu först förstår jag mamma!” “Tack pappa för allt du lärde mig! Nu ska jag föra vidare det till mina egna barn!” De kanske inte säger så, men de har bara dina gamla råd att vända sig till och använder dem likväl. Och ditt arbete - ja för det är vad uppfostran är! - får resultat. Ge inte upp, fortsätt uppfostra, det finns hopp!
Fostra din son medan det finns hopp,
sträva inte efter att vålla hans död.
Ordspråksboken 19:18
Adaption av Sugel Micheléns undervisning "Vårt ansvar som föräldrar."
Familjen - samhällets grundbult
Familjen är en märklig plats. För många representerar den livets mening och självklara grundbult. För andra, som fått lida av den, är den förknippad med relationsproblem och ångest. Det är här, i familjen, som den lycklige pappan kysser sin son på huvudet, det här är som mamma stolt svarar femåringen på frågor om den vuxna världen. Här sker diskussionerna med tonåringen och här bråkar man och hustru för att senare förenas i försoningens tårar.
Det är här majoriteten av samhällets befolkning börjar och slutar sin dag, och platsen som många - när det fungerar väl - längtar att komma hem till efter jobbet. Slitet och kämpet, det utförs av många för att upprätthålla hem och familj - dag för dag, vecka för vecka, år för år.
Det är i familjen som den minste lär sig gå, där barnet blir ungdom, där ungdom blir vuxen, och det här här en riktning sätts för våra liv, vare sig vi senare själva måste korrigera den eller inte.
Det är i familjen vi lär oss värdet av oss själva och andra, att ta vara på lek och lycka, men också där vi lär oss tålamod, rättvisa och ansvar.
Ja, det är i familjen vi skapar samhällets så efterlängtade "välfärd", sedan må vi leta tusen lösningar på gator, torg och skolgårdar.
Nyligen hörde jag ett program på public service-radio om de rekordhöga dödsskjutningarna i Sverige. En person med erfarenhet kommenterade hur det på ett tragiskt sätt kan bli attraktivt för en ung person att gå med i ett kriminellt gäng när man blir tillfrågad. Diskussionen om åtgärder tog flera många vändor men konkluderade i hur “alla samhällsinstanser måste samarbeta” för att lyckas. Skola, polis, fritidsgårdar och kommunen nämndes. Familjen nämndes inte alls. För dit har vi kommit, att när vi pratar om samhället och dess beståndsdelar så är det som att familjen inte finns.
Välfärdssamhällets strateger må ignorera den, förlöjliga den, tabubelägga den eller helt försöka eliminera den, men ändå är det bara i familjen som vi skapar en äkta välfärd, en välfärd som kommer inifrån och inte utifrån, och som formar ungdomar som är trygga nog att säga nej till våldet.
Visst bör vi sträva efter ett samhälle som är tryggt för medborgarna, men först måste vi skapa medborgare som är trygga för samhället.
Urban Skargren