Förstå dina egna och andras behov när du samtalar och kommunicerar
När du kommunicerar med andra såsom dina närstående, kollegor, eller varför inte med en främling, kan du tillämpa så kallad empatisk kommunikation. Empatisk kommunikation är då vi inte bara talar med varandra, utan verkligen lyssnar och försöker förstå inte bara den andres perspektiv utan även vårt eget. En hjälp i detta kan vara att försöka förstå våra behov utifrån vår egen "behovstrappa". En sådan trappa kan grunda sig på Maslows berömda behovstrappa, men det kan vara nyttigt att göra vår egen behovstrappa och ställa frågor till oss själva såsom: "Vilka behov har jag och vad är viktigt för mig? Är det att ha fysisk trygghet? Är det att känna att jag att tillhör ett sammanhang? Är det att få respekt? Kanske att andra ska lyssna på mig och förstå mig på djupet?" Ta gärna en titt på Maslows behovstrappa (genom att googla den t ex), som i korthet består av de grundläggande fysiologiska behoven, följda av trygghet, gemenskap, självkänsla och självförverkligande.
Om du förstår dina egna behov vid din kommunikation med andra, blir det också lättare att förstå andras behov och på så vis kommunicera "jag ser dig och jag förstår dig". I till exempel parrelationer kan vi göra övningen att först för oss själva formulera våra behov och kanske skriva ner dem, och sedan dela dem med varandra. Medvetenheten om våra behov kan också vara till hjälp i föräldrarelationer.
Vid ett samtal kan du då vara uppmärksam på vad både den andre personen vill och behöver, men också du själv. Du kan vara medveten om frågor såsom "Vem är du? Vem är jag? Vart vill vi komma och vilka behov har vi? Hur kan vi bättre förstå varandra?" Vi kan då lättare uppnå en meningsfull kommunikation och på så vis främja närhet och förståelse inte bara inom familjen, utan även mellan människor i allmänhet.